Skip to content

Choclate Chip Cookies

Oktober 21, 2009



Bahan-Bahan:
450gm Tepung gandum (digoreng tanpa minyak & api yang kecil)
2 Biji telur
250gm Mentega
115gm Gula halus
110gm Gula perang
100gm Choclate chips
250gm Kacang badam (digoreng tanpa minyak & ditumbuk kasar)
1 sudu kecil Soda bicarbonate

Cara-cara:

  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang
  2. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati
  3. Masukkan tepung + soda bicabonate yang telah diayak, sedikit demi sedikit& juga choclate chips & kacau
  4. Masukkan kacang badam & kacau lagi
  5. gunakan 2 sudu kecil & ambil bancuhan dalam jumlah yang kecil, letakkan ia dalam dulang yang telah disapukan dengan mentega sedikit
  6. Pastikan bancuhan dijarakkan lebih kurang 1 1/2inchi
  7. panaskan oven pada suhu 180C & bakar selama 20minit

Cookies nie sesuai untuk hidangan petang terutama untuk kanak-kanak. Ia juga sesuai untuk hidangan jamuan Hari raya. Ia mudah untuk dibuat dan tidak mengecewakan. Kuih ini sentiasa rangup kerana tepung yang digoreng Pastikan mentega dan gula dipukul dengan kembang supaya gula yang dicampurkan tadi mesra dengan tepung nanti.

Pastikan cookies ini disimpan dalam bekas kedap udara & ditutup dengan kemas.
Selamat mencuba..

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: