Lompat ke isi kandungan

CUACA PANAS DAN KESIHATAN

Februari 16, 2010

Cuaca panas dan kering adalah fenomena yang biasa di kawasan tropika seperti Malaysia. Pendedahan kepada cuaca panas adalah salah satu penyebab yang menyumbang kepada peningkatan kedatangan pesakit ke klinik, bilangan kemasukan ke hospital dan malahan kematian dari sesuatu penyakit tertentu terutamanya di kalangan kumpulan yang berisiko tinggi.

Kesan kesihatan akibat dari pendedahan kepada cuaca panas:

Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas

Cuaca panas adalah tekanan fizikal kepada badan manusia. Kesan kesihatan adalah berbagai dari sederhana (mild) kepada teruk seperti strok haba, yang boleh menyebabkan maut.

Masalah berkaitan kesihatan boleh terjadi di berbagai tahap suhu disebabkan oleh:

  1. Pakaian yang berbagai jenis, keadaan pekerjaan, aktiviti fizikal dan beban kerja.
  2. Kumpulan umur.
  3. Kecergasan individu.

Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas termasuk:

  1. Keletihan dan kelesuan akibat dari panas (heat fatigue).
  2. Pitam atau pengsan akibat dari panas (heat syncope).
  3. Kekejangan akibat dari panas (heat cramps).
  4. Keletihan dan kepenatan akibat dari panas (heat exhaustion).
  5. Strok akibat dari panas (heat stroke).

Tanda dan gejala kesihatan berkaitan dengan panas

Tanda-tanda dan gejala masalah kesihatan berkaitan panas adalah pelbagai dan bergantung kepada keterukan keadaan sesuatu masalah itu. Gejala-gejala biasa termasuk:

  1. Sakit kepala.
  2. Keletihan.
  3. Tumpuan lemah.
  4. Pening.
  5. Lemah otot-otot badan atau kekejangan.
  6. Mual dan muntah.

Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan, dan koma (tidak sedarkan diri) serta komplikas lain.

Keadan paling teruk yang boleh berlaku disebabkan masalah berkaitan panas

  1. Strok panas boleh menyebabkan maut.
  2. Kerosakan organ badan seperti ginjal, otak, jantung dan hati.

Siapakah yang berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan panas?

Semua orang adalah berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas. Walau bagaimanapun, kumpulan tertentu adalah lebih berisiko untuk menghadapi kesan kesihatan. Kumpulan ini termasuk:

  1. Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, dan lain-lain.
  2. Orang dewasa (orang yang berumur 40 tahun keatas adalah 10 kali ganda lebih berisiko berbanding dengan orang yang lebih muda).
  3. Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
  4. Mereka yang menghidapi masalah pernafasan dan jantung.
  5. Mereka yang menghidapi penyakit darah tinggi, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.

Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat, yang menghalang panas keluar dari badan melalui proses penyejatan iaitu pengeringan peluh.

PENCEGAHAN

Mencegah atau mengurangkan kesan kesihatan akibat daripada cuaca panas

“Mencegah adalah baik daripada mengubati”. Terutamanya untuk mereka yang di klasifikasikan dalam kumpulan yang berisiko tinggi, mereka adalah dinasihatkan untuk berhati-hati dengan kemungkinan tersebut.

Di bawah adalah tip-tip pencegahan:

  1. Minum dengan banyak, tanpa mengira tahap aktiviti anda. Jangan tunggu sehingga anda dahaga.
  2. Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  3. Berada di dalam rumah dan bangunan
  4. Hadkan aktiviti luar
  5. Berehat dengan kerap
  6. Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan badan anda
  7. Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
  8. Pakai topi atau payung yang besar semasa keluar rumah.

Jangan/ Tidak Perlu:

  1. Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol atau kandungan gula yang tinggi.
  2. Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup.
  3. Bersenam dalam cuaca panas.

Apakah yang perlu dilakukan jika anda mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas?

Ingat Tip-tip Di Bawah:

  1. Keluar dari kawasan yang panas.
  2. Tanggalkan pakaian yang ketat.
  3. Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan.
  4. Gunakan kipas untuk menyejukkan badan.
  5. Minum air setiap 15 minit.
  6. Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal.

Info dari : http://www.myhealth.gov.my

Tips Penyimpanan Hantaran perkahwinan.

Februari 16, 2010

Tips penyimpanan hantaran perkahwinan ini amat sesuai kepada bakal-bakal pengantin yang sedang menyiapkan hantaran perkahwinan mereka yang akan tiba tidak lama lagi. Tips penyimpanan hantaran perkahwianan ini mudah & dalam masa yang sama bakal pengantin tidaklah perlu kelam kabut membuat hantaran perkahwinan mereka pada saat-saat akhir kerana ada diantara bakal pengantin rasa bimbang ‘bila siap awal’ hantaran akan berabuk.

Tips penyimpanan hantaran ini akan memudahkan bakal pengantin untuk membuat persiapan lain setelah hantaran mereka dibuat awal. Penyimpanan hantaran ini juga menampakkan bakal pengantin mempunyai perancangan yang teliti dalam persiapan perkahwinan mereka.

Bahan-bahannya:

  1. kotak seberapa banyak hantaran yang telah anda buat.
  2. 1 roll pembungkus plastik transparence.
  3. 1 atau 2 paket ubat gegat.
  4. surat khabar.
  5. plaster tape
  6. double tape
  7. Gunting.
  8. label nama- nama hantaran anda satu persatu.

Cara-caranya:


Masukkan 2 keping surat kabar ke dalam kotak


Masukkan hantaran ke dalam kotak & letakkan juga 4 atau 5 biji ubat gegat jika suka.


Letakkan plastik transparence di atas permukaan kotak & lekatkan dengan plaster tape.


Untukkan mengelakkan plaster tape itu terbuka semula, lekatkan plaster tape dikeliling kotak supaya ia tidak terbuka kelak.


Inilah contoh kotak simpanan hantaran yang telah siap.


Bagi menampakkan kekemasan labelkan hantaran yang telah dibuat seperti ini & gunting label tersebut.


Lekatkan double tape dibelakang label tersebut.


Kemudian tampalkan ke atas permukaan kotak tadi.

Beginilah contoh kotak simpanan hantaran yang telah siap dilabelkan, senangkan Selamat mencuba..


Hantaran Perkahwinan Fadhli & Sufiah

Februari 16, 2010

Hantaran perkahwinan ini dibuat khas buat bakal pengantin lelaki Fadhli yang akan melangsungkan Majlis Perkahwinannya pada bulan Mac ini. Kali ini, mummy buat 8 set hantaran pengantin yang bertemakan color ‘chocolate’ atau nama melayunya color coco

Hmm! pada mula mummy takut juga nak bagi matching color sebegini dengan color yang sesuai dengannya tapi setelah hampir 3-4jam di kedai perkahwinan di Nilai tu akhirnya dapat juga mummy cari color yang sesuai dengannya. Mummy memilih color ‘cream’ bagi menaikkan seri hantaran ini. Manakala bunganya mummy tambah dengan bunga rose kecil ‘merah hati’ untuk menampakkan natural color pada bunga-bunga tersebut.

Akhirnya 8 hantaran perkahwinan ini siap juga dalam 2 minggu… lega rasanya & inilah hasil kerja tangan mummy yang tidak seberapa ini:


Hantaran frame bagi mas kahwin bersama bekas hiasan kaca untuk meletakkan sebentuk cincin.


Hantaran set tuala mandian berwarna Pink.


Hantaran beg tangan yang dihiasi dengan 2 bentuk hati untuk menaikkan seri hantaran.


Hantaran sepasang telekung bercorakkankan bunga-bunga rose biru.


Hantaran sehelai sejadah merah hati yang dibentukkan menjadi ‘kipas’.


Hantaran set perfume berwarna chocolate menarikkan seri temanya yang berwarnakan chocolate.


Hantaran jam tangan khas buat pengantin perempuan.


Hantaran kain batik sutera yang cantik.

Doa Mohon Kesembuhan daripada Penyakit.

Februari 10, 2010

(sila klik gambar diatas bagi mendapatkan image yang besar)

Hari ini, entah mengapa tergerak pula hati ini untuk update blog mummy ini dengan meletakkan ‘doa mohon kesembuhan daripada penyakit’ buat pembaca2 blog mummy ini. Setelah hampir sebulan pemergian adik tercinta ke rahmatullah pada 7 Januari 2010 baru-baru ini… hati mummy amat tersentuh apabila melihat pesakit mahupun ada sahabat yang kini dilanda nasib yang sama seperti arwah adik. Ini semua ketentuan Allah kita sebagai manusia di muka bumi ini sentiasa diuji dan diuji selagi kita masih bernyawa.

Semoga mereka ini sentiasa tabah & kuat semangat untuk melawan penyakit mereka ini. Sebagai teman, sahabat mahupun keluarga kita juga perlu sentiasa prihatin dengan insan-insan ini kerana bukan ‘simpati’ yang mereka minta tetapi dengan kunjungan kita untuk mereka, juga adalah pembangkit ‘semangat’ mereka untuk sembuh dari penyakitnya itu.

Firman Allah:


Wahai manusia ketahuilah, apabila kamu minta Aku memberimu, Jika kamu berdoa’ kepadaKu Aku kabulkan, dan apabila kamu sakit Aku sembuhkan dan jika kamu berserah diri Aku memberimu rezeki, dan jika kamu mendatangi-Ku Aku menerimamu, dan bila kamu bertaubat Aku ampuni (dosa-dosa)mu, Aku Maha Penerima Taubat dan Maha Pengasih.

(Hr. Attirmidzi dan Al Hakim)



Natural Treatment For Cancer

Februari 7, 2010

Dr Stallion Chan gave a talk to a full house at the Subang Jaya Buddhist Association’s main hall on 25-Aug-2006. Dr Chan made a startling and compelling case on a natural treatment for Cancer based on collagen, papaya and Vitamin B17.

According to Dr Chan, the body has a natural defence against cancer cells if the body is healthy with a strong digestive system. The pancreatic enzyme of a healthy digestive system can control cancerous tumours and was first recorded in 1906 by embryologist Dr. John Beard who wrote that pancreatic enzyme is one of the body’s defences against cancer and would be useful as a cancer treatment. Dr Chan suggested that a healthy body with a healthy and strong digestive system would secrete the necessary pancreatic enzyme that would help inhibit the formation of cancerous cells. A cancer cell protects itself from the human immune system with a protein shell which can be dissolved by the pancreatic enzyme.

If that be so, how then can we get supplementary pancreatic enzymes if we need them? The answer to this is the remarkable papaya which has an enzyme called papain which aids the digestion of protein. Dr Chan pointed out that the beneficial effects of papaya is aready well-known amongst the indigenous peoples of the varous countries where papaya thrives; from its use as a contraceptive to its curative property for cancer.

In addition to papaya, Dr Chan also suggested that cancer could be in part caused by the deficiency of Vitamin B17, very much like scurvy is simply caused by the deficiency of Vitamin C. When purified for cancer treatment, Vitamin B17 is known as Laetrile. However, this is a banned substance in many countries including USA, UK and Malaysia because Vitamin B17 is related to cynide and is very toxic in the wrong dosage. However, Dr Chan contends that this is as close to a magic bullet for cancer as we will ever find. Laetrile is routinely administered in Mexico for the treatment of cancer.

Fortunately, Vitamin B17 can be found naturally in many fruit seeds especially apricot seeds.

In summary, Dr Stallion Chan advocates the following approach to treating Cancer:

  1. Strengthen the Digestive Sysytem.
    As the first line of defence in the battle against Cancer, Dr Chan offers a prescription of restorative tonic to boost the digestive system. For now, the prescription is in Mandarin, in this PDF file, (updated) which most Chinese medical shops or “sin-seh” will know how to prepare from Dr Chan’s prescription.

  2. Collagen Therapy
    Dr Chan said that the cancer cells, in their natural state, will spread very fast in the body. In order to slow down the growth and spreading of the tumour, it will be helpful to wrap the tumour in collagen to contain the cancerous cells, until the pancreatic enzymes or alternatively the enzyme from papaya and Vitamin B17 can destroy them. Collagen is a fibrous protein found in cartilage and other connective tissue. One way to supplement the collagen in the body is to consume animal cartilages, eg. shark cartilage.

  3. Papaya Therapy
    The papaya is an excellent source of enzymes, minerals and vitamins (A, C, B complex and E). Boil 1 or 2 papaya leaves and simmer for about an hour, and drink the resulting soup/tea. The mature green papaya (ie.skin is green, but the flesh is already red) can be used whole with skin, flesh and seeds and blended , by itself or with other fresh fruits, to drink. The mature green papaya and seeds are also reputed to be able to get rid of undesirable parasites in the intestines.

  4. Vitamin B17 Therapy
    Dr Chan suggests eating apricot seeds both as a preventive therapy as well as part of the curative treatment for cancer. As a preventive measure, one should consume about 7-10 seeds a day, and this can be gradually increased when used as part of a curative treatment.

For supplementary reading, Free2Consult recommends the following links:

http://www.annieappleseedproject.org/bodcurforcan.html
http://www.vitaminb17.org/
http://www.worldwithoutcancer.org.uk/
http://www.cancer-prevention.net/
http://www.1cure4cancer.com/continue_pp2.htm
http://www.naturaltherapycenter.com/CASE%20STUDIES/Cancer/
http://www.frot.co.nz/wheels/apricots.htm
http://www.caring4cancer.com

******************************************************

Cancer: Prevention and Cure

A combination of effective treatment modalities
Speaker : Dr. Stallion Chan (BHMS)
Outline of talk:
- Causes of cancer: triggering factors & root cause
- The structure of a tumour
- Wrapping the tumour with collagen
- Papaya enzyme: digesting cancer cells
- Papaya leaf: natural chemotherapy
- The magic bullet: Vitamin B-17
- Effective treatment & prevention modalities

Dr Stallion Chan’s resume is listed below.

- Graduated in 1979 from USM with Sains & Education degree BSc (Hons)
- Graduated in 2004 from Homeo Research & Educational Institute (for Asean Countries) with the degree Bachelor of
Homeopathic Medicine & Surgery (BHMS)
- Studies many fields of treatment methods, including naturopathy, nutrition, iridology, herbs for the treatment of cancer.
Experiences:
- started using naturopathy & iridology in cancer treatment in 1992
- in 2004 started using homeopathy & combination modalities in treating cancer
- Given a series of talks on health & cancer treatment in various agencies such as health organizations, schools,
factories, etc.
- Giving free consultation on cancer treatment

Contributed by Admin Free2Consult
http://www.free2consult.com
Sunday, 27 August 2006
Last Updated Wednesday, 22 April 2009
(Updated 30-Aug-2006)

-end-

Cuci tangan sebelum & selepas makan

Januari 31, 2010

Cuci tangan dengan air yang bersih & jangan lupa letak sabun tau… kemudian cuci semula dengan air yang bersih… Ha! jangan lupa tutup paip air ya…

Jangan lupa lap tangan dengan tawel/ tisu yang bersih tau…


Hidup sihat badan pon cergas.


Gambar nie mummy ambil semas
a ‘Birthday PartyDanish, Dhiya & Rakan2nya di sekolah. Kebanyakan pelajar2 di sekolah ini bukan sahaja belajar ABC… , 123…. & sebagainya tetapi mereka juga diajar mengenai pengurusan diri terutamanya ‘kebersihan’. Mummy selalu dengar Danish kata ‘Mummy basuh tangan sebelum & selepas makan, nanti H1N1′ ha!…. percaya tak… macam2 lagi ayat yang mummy dengar dari mulut Danish yang baru berusia 4thn nie… ‘mummy nyamuk nanti Aedes’… ish ish ish!..


JANUARY KIDS "BIRTHDAY PARTY"

Januari 30, 2010
Danish & Dhiya’s friends…

Baru2 nie Danish, Dhiya & rakan2nya yang lahir pada bulan JANUARY telah membuat ‘Birthday Party’ disekolah. Danish dah excited sangat sehari sebelum birthday party… mana taknyer… Mummy dah bawa balik birthday kek ke rumah sehari sebelum majlis tersebut… so sepanjang hari asyik cakap ‘mummy nak tiup lilin… birthday kek’ ish ish ish! kanak2 memang macam tu… Pada tahun baru ini, genaplah Danish 4thn & Dhiya 2thn. Dah besar anak2 mummy nie yer…

Bertuah anak2 nie mana tak nyer zaman mummy dulu mak (nenek) kamu buat kek utk birthday tu pon sambut gitu2 jer… apa pon mummy bersyukur apa yang mummy dapat sekarang ini… Alhamdulilah..

Sekitar majlis Danish nie daddy kata ‘mummynyer yg excit
ed’ mana taknyer siap tunggu kat sekolah nak tengok anak2 tiup lilin pada birthday kek mereka mana taknyer.. nama pon ‘mummy’ so apa2 mummy yang kena fast action sikit…. sayang anakkan…

Macam biasa Danish lebih excited dari adik… mungkin adik kecik lagi so banyak lagi Dhiya perlu belajarkan…

Teacher yang paling sebok on that day… melayan kerenah anak2 kecil nie… nak suruh duduk bukan senang tau…

Dhiya merajuk la…. tapi sempat gak cuit sikit cream kek tu…


Lama nyerr….

Hmmmmm….

Teacher lama lagi ker? …..

Time to eat ‘Birthday kek’ yehhhh…

‘Adik meh duduk kat abang’ …

Teacher can I go to Mummy?…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.